Mario Zovko

  • Mario Zovko, rođen 24.03.1983. u Mostaru, BiH

    Diplomirao je Informatiku i poslovnu organizaciju, po struci inženjer procesne informatike. Svestrani je glazbenik čiji su prvi glazbeni koraci počeli već sa sedam godina, kada je ostvario svoj prvi solistički nastup kao član školskog zbora.
    Cijeli svoj dosadašnji život proveo je u rodnom gradu kojega nije napuštao ni za vrijeme domovinskog rata. U to vrijeme je učio svirati nekoliko glazbenih instrumenata počevši od više vrsta tamburica, mandoline pa kasnije i gitare.

 

Glasovir je naučio svirati tijekom srednje škole, pa kasnije usavršavao tehniku spomenutog instrumenta na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Karakterizira ga samoukost u umjetnosti, prvenstveno u glazbi. U ranijoj mladosti se bavio slikanjem gdje je osvajao brojne nagrade i priznanja, a danas se iz hobija bavi i fotografijom. Umije svirati preko deset različitih glazbenih instrumenata. Od navedenih instrumenata, najviše je njegovao upravo svoj glas. Prilikom studiranja solo pjevanja na spomenutoj akademiji otkriven mu rijedak urođeni talenat, a to je apsolutni sluh.

 

Godinama je stjecao razna iskustva kroz brojne solističke nastupe u svojoj državi kao i mnogim Europskim zemljama. Bavi se također i skladateljstvom, glazbenom produkcijom, pisanjem pjesama i književnošću.

Svestrani talenat

Tako da nerijetko objavljuje pjesme na kojima se potpisuje kao kompletan autor uključujući tekst, glazbu, aranžman, produkciju i vokal.
Osim pojedinačnih pjesama koje je skladao i objavio te sa istima oduševio javnost prvenstveno u inozemstvu, autor je albuma „Sacred arias“ te književnog romana „Bog i ja: 1 na 1“.

Najveći uspjeh u bogatoj karijeri jeste što je napisao himnu za Manchester United koju je klub predstavio kao himnu večeri u nogometnoj Ligi prvaka na svom stadionu Old Trafford.

Uprava Udruge navijača još jednog nogometnog velikana Real Madrida zahtjevala je od Zovke da sklada jednu svečanu ariju i njihovom klubu. Prihvatio je i taj izazov, te je spomenuta arija postala jednom od službenih himni te nogometne institucije.
Javnost je prepoznala kulturni doprinos svome gradu Mostaru i državi Bosni i Hercegovini, te je bio nominiran za Osobu godine u kategoriji „uspjeh godine“, a dva puta u državi bio proglašavan Osobom dana.

Stupite u kontakt